verwarming

Als je zicht hebt op hoe je woning eruit ziet, kan je met behulp van je installateur een berekening maken van de energie die nodig zal zijn om je woning te verwarmen.

Deze berekening gebeurt aan de hand van een warmteverliesberekening. Een warmte-verliesberekening gebeurt op basis van de oppervlakte, het aantal ramen, het globale isolatiepeil van je woning, de U-waarden van het dak, buitenmuren, ramen, vloeren en van de oriëntatie van het gebouw. Allemaal gegevens die in het lastenboek of de EPB-berekening zullen staan.

Het resultaat van deze warmteverliesberekening is het vermogen dat je verwarmingsinstallatie nodig heeft. Aan de hand hiervan wordt gekeken naar de meest geschikte manier om de behoefte aan warmte in te vullen.

Met onze berekenings-tools kan je zelf al een simulatie maken.

meer info?

Bezoek een van onze verkooppunten in jouw regio. Onze productprofs helpen je graag verder met al je vragen.

centrale verwarming

Bij centrale verwarming wordt de warmte die bij de energiebron vrijkomt overgebracht op een gesloten circuit gevuld met water, waar radiatoren, vloer- en wandverwarming of convectoren deel van uitmaken.

Bij het kiezen van van je centrale verwarming verwarming zijn er 3 belangrijke stappen

1. warmtebron
1. warmtebron
2. regeling & hydraulica
2. regeling & hydraulica
3. warmteafgifte
3. warmteafgifte

decentrale verwarming

Waar je bij centrale verwarming vertrekt vanuit één warmtebron, die het water voor een circuit door het huis opwarmt, werkt een decentrale verwarming op zich. De warmte wordt opgewekt en afgegeven in de kamer waar het toestel staat. Deze manier van verwarmen heeft een negatief effect op het E-peil van je woning, maar kan nuttig zijn om een lokale warmtebehoefte in te vullen. Het gaat hier bijvoorbeeld om elektrische radiatoren en om infraroodpanelen en zelfs airco-toestellen.

  • elektrische radiator
    Dé handdoekdroger bij uitstek voor wie elke ochtend verwend wil worden met een voorverwarmde handdoek. Zo’n radiator garandeert naast een maximaal comfort ook een optimale warmteafgifte. De regelbare bevestigingen zitten quasi onzichtbaar geklemd tussen de horizontale buizen. Met een elektrische radiator kan je een dagelijkse temperatuurverhoging instellen. De bediening zit op de radiator en is dubbel geïsoleerd en spatwaterdicht. Een radiator met luxe bediening regelt de badkamerradiator met een dag- en weekprogramma met 5 keuzes: comfort, nacht, vorstvrij, stop en automatisch. Er zijn ook types voorzien van een extra ‘boost’ ventilator voor een nog snellere opwarming van de ruimte.

    Elektrische radiatoren met het eco-design label    
    • hebben een standby verbruik van slechts 0,5 Watt
    • zijn programmeerbaar
    • hebben open raam detectie

  • infraroodpaneel
    De warmtestralen van infraroodverwarming, verwarmen eerst alle omliggende objecten, tot zelfs je eigen lichaam. De verwarmde voorwerpen geven op hun beurt weer de warmte af. Je ervaart eigenlijk hetzelfde gevoel als wanneer de zon schijnt. De infraroodpanelen werken met een frequentie van ongeveer 10.000 nanometer. Dit is de optimale frequentie voor een veilige en goede verwarming.

  • airco-toestel
    Airco-toestellen die zowel verkoelen als verwarmen (lucht-lucht warmtepompen) bestaan meestal uit een binnenunit en een buitenunit.
    In de verkoelingsstand wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en langs de buitenunit afgevoerd. In de verwarmingsstand haalt de buitenunit de warmte van de buitenlucht naar binnen en vervoert deze warmte naar de binnenunit, die de warmte in de kamer verspreidt.


elektrische radiator
elektrische radiator
infraroodpaneel
infraroodpaneel
airco-toestel
airco-toestel