energielabels voor verwarmingstoestellen

De EuP-richtlijn, Energy Using Products, ken je al van de energielabels op je wasmachines, koelkasten, lampen, enz … De uitbreiding ervan, de ErP-richtlijn, houdt rekening met de milieu-impact van alle energiegerelateerde producten doorheen hun volledige levenscyclus. Producten conform aan deze richtlijn krijgen het CE-label, wat essentieel is voor de verkoop op de Europese markt.

Het doel van de ErP richtlijn is ten eerste de verbetering van de energie-efficiëntie en ten tweede de bescherming van het milieu. Met andere woorden: warmte producerende toestellen (verwarming en sanitair warm water) zullen moeten voldoen aan een minimum rendement en moeten een energielabel hebben. En dit om te voldoen aan het ambitieuze ‘klimaat energiepakket 2020’.

1 richtlijn, 2 specifieke maatregelen

In de ErP-richtlijn staan 2 maatregelen centraal

1. Ecodesign-richtlijn
• een milieuvriendelijk ontwerp
• minimum eisen qua energie-efficiëntie
• maximum marges voor emissie en geluidsniveau

De richtlijn geldt voor een breed gamma toestellen: van verwarmingsketels en warmwaterboilers tot warmtepompen enz.

2. Energie-label richtlijn (ELD)
Het energielabel, dat u kent van koelkasten, wasmachines, stofzuigers, enz… , maakt energieprestaties beter leesbaar voor de consument zodat deze producten kan vergelijken en een meer energiebewuste keuze maken.

Ook verwarmingstoestellen en installaties voor de productie van warm water krijgen vanaf 26 september 2015 aan de hand van de Ecodesign gegevens zo’n gekleurd ELD label toegekend, met energie-efficiëntie-klassen op het label van G tot A. Producten op basis van hernieuwbare energie kunnen als hoogste label een A+++ krijgen. Bovendien zal hun verbruik hierop vermeld staan en wordt er voor warmtepompen ook rekening gehouden met hun geluidsemissie.

de ELD-etikettering gebeurt op 2 niveaus

1) op productniveau alle producten worden door de fabrikant voorzien van een energie-label

2) op pakketniveau pakketten zijn combinaties van twee of meerdere toestellen. Indien er verschillende producten worden gecombineerd tot 1 pakket, dan wordt een overkoepelend pakketlabel verplicht dat staat voor de totale energie-efficiëntie van het pakket. Bijvoorbeeld: verwarmingsketel + een zonneboiler.

Een bijkomend voordeel van een pakketlabel is dat aparte, maar op elkaar afgestemde toestellen, samen voor een nog grotere energiewinst kunnen zorgen. Bijvoorbeeld een verwarmingsketel die het productlabel A heeft maar die, dankzij de combinatie met een intelligente kamerthermostaat en buitenvoeler, het totale pakketlabel een A+ label krijgt.

wat wil dit nu zeggen voor de professionele installateur ?

Vanaf 26 september 2015 wordt er van de installateurs gevraagd dat zij de juiste labels kunnen voorleggen en deze ook te communiceren aan hun klanten. De Belgische kwaliteitslabels HR+ (voor hoogrendementsketels) en HR-TOP(voor condensatieketels) maken plaats voor het Europese energie-efficiëntielabel.

Om het gemakkelijk te maken, ontwikkelden onze partners (ACV, Bulex, Junkers, Remeha, Vaillant) een handige online tool waarmee de professional automatisch een set kan samenstellen. Deze software berekent meteen verschillende combinaties van producten en maakt een geschikt voorstel op maat van de consument.

De strengere eisen hebben tot gevolg dat vele producten zullen verdwijnen van de Europese markt wegens een te laag rendement. Zo tracht men de milieu-impact van de aangeboden toestellen en installaties te verlagen. Maar toestellen die reeds werden aangekocht, beschikbaar zijn in een verkooppunt of opgeslagen staan kunnen nog steeds worden verkocht en geïnstalleerd ook al voldoen ze niet meer aan de nieuwe norm.

Het is onmogelijk om een condenserende en niet-condenserende ketel aan te sluiten op dezelfde schoorsteen. Daarom wordt het in flatgebouwen waar er meerdere niet-condenserende ketels van het open type B11 aangesloten zijn op 1 schoorsteen, wel toegestaan om oudere ketels te vervangen door niet-condenserende ketels indien er aan enkele randvoorwaarden voldaan wordt.

Het energielabel op huishoudelijke toestellen heeft een merkbare invloed op de keuze van de consument. Bij hun keuze voor een nieuw verwarmingstoestel of installatie voor warm water ligt dit anders. Bij het beslissingsproces laat de consument zich best niet enkel leiden door het label. Een zeer goede energie-efficiëntie (A+ of hoger) wil niet zeggen dat dit product of systeem voor hem de meest efficiënte of rendabele oplossing is. De labels zullen nooit de rol van een vakman kunnen vervangen. Een installateur maakt steeds eerst een analyse van het gebouw en zijn verwarmingssysteem en stelt pas daarna de meest geschikte oplossing voor.

meer beelden

 

meer nieuws overzicht

Nieuwe stijlopties voor Puro
Nieuwe stijlopties voor Puro

satijn beige en travertin meer

Tonalità: natuurlijke rust in je badkamer
Tonalità: natuurlijke rust in je badkamer

De nieuwe Catalano-wastafels en -hangtoiletten, die Desco in België... meer

quooker, de kraan die alles kan
quooker, de kraan die alles kan

Een mooie kraan die alles kan? Ja dat kan. Naast koud, warm en... meer

meer info?

Bezoek een van onze verkooppunten in jouw regio. Onze productprofs helpen je graag verder met al je vragen.