ventilatie

Ventilatie voert gebruikte lucht af en zorgt voor verse lucht in de woning. Hoe beter een huis geïsoleerd is hoe minder energie er nodig is om het te verwarmen. Maar omdat onze woningen steeds beter geïsoleerd zijn, is het belangrijk om aandacht te geven aan een goede ventilatie.

Wie kiest voor mechanische ventilatie, heeft de keuze uit ventilatiesysteem C of D.


meer info?

Bezoek een van onze verkooppunten in jouw regio. Onze productprofs helpen je graag verder met al je vragen.

systeem C en D

Ventilatiesysteem C voert verse lucht aan via roosters in ramen of muren. De gebruikte binnenlucht wordt hierbij mechanisch afgevoerd. Bij balansventilatie type D gebeurt zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch.
Hier komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas. Dankzij de aanvoer van verse lucht krijg je geen vocht of schimmels. Koken, wassen en
ademen creëert immers vocht in huis, dat kan oplopen tot zo’n 10 à 20 liter per dag!

Om een gezond binnenklimaat te creëren, biedt desco vooral balansventilatie type D aan. Weet ook dat de juiste ventilatie een gunstig effect heeft op het E-peil van je woning en je helpt om energie en geld te besparen. De wetgeving legt strenge normen op voor de EnergiePrestatie voor het Binnenklimaat van een nieuwe woning. Een mechanische ventilatie met warmterecuperatie biedt een goede oplossing.

Bij ventilatiesysteem D wordt, helemaal uitgebalanceerd en geforceerd, verse lucht aangevoerd in de droge ruimtes en vervuilde lucht afgevoerd uit de vochtige ruimtes. Wist je dat bij type D, de warmte uit de afgevoerde lucht, voor meer dan 80% gerecupereerd wordt door de aangevoerde lucht te verwarmen met de warmte uit de afgevoerde lucht? Het zou een beetje gek zijn om eerst lucht op te warmen om ze daarna naar buiten te blazen en te vervangen door koude buitenlucht, niet?

In de zomer kan je die warmterecuperatie uitschakelen om op zwoele zomernachten warme lucht uit de woning te trekken en koele buitenlucht binnen te zuigen.


waarom een balansventilatie type D?

  • helpt bij het behalen van een lager E-peil
  • energiebesparing door warmterecuperatie uit de afgevoerde lucht
  • natuurlijke passieve koeling in de zomer
  • zorgt voor een gezond binnenklimaat
  • mogelijkheid tot uitbreiding naar een anti-allergische installatie met een extra pollenfilter
  • comfortabel
  • besparen op verwarming door warmterecuperatie
  • geen dure raamroosters waarlangs de buitenlucht ongezuiverd en zonder temperatuuraanpassing wordt aangezogen
systeem C
systeem C
systeem D
systeem D

overzicht

schema-ventilatie_NL.png