op welk verval moet riolering gelegd worden?

Het verval van liggende rioleringen ligt best tussen 5 mm/m en 20 mm/m. Bij een te groot verval kunnen er te grote stroomsnelheden optreden. Bij een te klein verval is er dan weer de mogelijkheid dat er vuil in de leiding opslaat en er verstoppingen ontstaan.

De kans op verstopping wordt nog groter als er veel bochten zijn. Daarom kan je je beter aan een maximale lengte en het maximale aantal bochten houden.
Voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding inclusief toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135°, dus niet meer dan drie bochten van 45°.
In de praktijk zijn er helaas te veel ontwerpen met te veel bochten. Leidingen worden evenwijdig aan de muur van het gebouw voorzien in plaats van een rechte lijn aan te houden tussen afvoer en standleiding.
Probeer ook zo veel mogelijk verval van 10 mm/m aan te houden. Dit is gemakkelijk te onthouden en te controleren. Bovendien geeft het enige marge ten opzichte van het minimaal verval.

keukenleidingen


Bij liggende leidingen van keukens is het gebruikelijk deze een verval van 20 mm/m te geven om zo veel mogelijk te voorkomen dat vet afzet op de binnenkant van de buis. Probeer daarbij elke richtingsverandering te vermijden.

regenwaterleidingen


Bij regenwaterleidingen is het verval belangrijk voor de capaciteit, maar minder belangrijk in relatie tot verstoppingen. Hier wordt een minimum verval van 5 mm/m aangeraden om plasvorming te voorkomen.

meer beelden

 

meer nieuws overzicht

logistics 2050
logistics 2050

De bouw van logistics 2050 kan weldra starten. meer

Coffee, wij hebben een boontje voor jou
Coffee, wij hebben een boontje voor jou

Badkamercollectie Coffee met onderkasten van 30 of 60 cm hoog is... meer

Craft, een stukje Scandinavië in huis
Craft, een stukje Scandinavië in huis

In de badkamerreeks Craft van Desco is de Europese eik de... meer

meer info?

Bezoek een van onze verkooppunten in jouw regio. Onze productprofs helpen je graag verder met al je vragen.