verwarming

Als je zicht hebt op hoe je woning eruit ziet, kan je met behulp van je installateur een berekening maken van de energie die nodig zal zijn om je woning te verwarmen.

Deze berekening gebeurt aan de hand van een warmteverliesberekening. Een warmte-verliesberekening gebeurt op basis van de oppervlakte, het aantal ramen, het globale isolatiepeil van je woning, de U-waarden van het dak, buitenmuren, ramen,
vloeren en van de oriëntatie van het gebouw. Allemaal gegevens die in het lastenboek of de EPB-berekening zullen staan. Het resultaat van deze warmteverliesberekening is het vermogen dat je verwarmingsinstallatie nodig heeft. Aan de hand hiervan wordt gekeken naar de meest geschikte manier om de behoefte aan warmte in te vullen.

meer info?

Bezoek een van onze verkooppunten in jouw regio. Onze productprofs helpen je graag verder met al je vragen.

centrale verwarming

Bij het verwarmen van je woning zijn er 3 belangrijke stappen


handenwasser
warmtebron
hoekhandenwasser
regeling & hydraulica
koudwaterkraan
warmteafgifte

decentrale verwarming

Waar je bij centrale verwarming vertrekt vanuit één warmtebron, die het water voor een circuit door het huis opwarmt, werkt een decentrale verwarming op zich. De warmte wordt opgewekt en afgegeven in de kamer waar het toestel staat. Deze manier van verwarmen heeft een negatief effect op het E-peil van je woning, maar kan nuttig zijn om een lokale warmtebehoefte in te vullen. Het gaat hier bijvoorbeeld om elektrische radiatoren en om infraroodpanelen of kachels.


elektrische radiator

Dé handdoekdroger bij uitstek voor wie elke ochtend verwend wil worden met een voorverwarmde handdoek. Zo’n radiator garandeert naast een maximaal comfort ook een optimale warmteafgifte. De regelbare bevestigingen zitten quasi onzichtbaar geklemd tussen de horizontale buizen. Met een elektrische radiator kan je een dagelijkse temperatuurverhoging instellen. De bediening zit op de radiator en is dubbel geïsoleerd en spatwaterdicht. Een radiator met luxe bediening regelt de badkamerradiator met een dag- en weekprogramma met 5 keuzes: comfort, nacht, vorstvrij, stop en automatisch. Je kan de radiator ook voorzien van een extra 'boost' ventilator voor een nog snellere opwarming van de ruimte.


elektrische radiator
elektrische radiator

infraroodpaneel

De warmtestralen van infraroodverwarming, verwarmen eerst alle omliggende objecten, tot zelfs je eigen lichaam. De verwarmde voorwerpen geven op hun beurt weer de warmte af. Je ervaart eigenlijk hetzelfde gevoel als wanneer de zon schijnt. De infraroodpanelen werken met een frequentie van ongeveer 10.000 nanometer. Dit is de optimale frequentie voor een veilige en goede verwarming.


infraroodpaneel
infraroodpaneel

pelletkachel

Deze zweeft een beetje tussen de verschillende systemen. Je kan beperkt regelen met een thermostaat en je kan de warmte van de pellets ook gebruiken voor de verwarming van aanpalende ruimtes. Als de pellets bestaan uit zuiver afvalhout, dan is deze vorm van verbranding CO2 neutraal. Afhankelijk van de prijs van de fossiele brandstoffen zijn pellets tot 40% goedkoper. Een pelletkachel verspreidt zijn warmte door ventilatoren zodat het niet enkel rond het toestel warm wordt. Met luchtkanalen kan een pelletkachel tot 3 ruimtes verwarmen.


pellet kachel
pelletkachel